BLOGGEN

Ditt indre kompass er intakt, jeg lover! 

indre kompass selvverd Dec 06, 2023

Er du redd for at du har ødelagt noe i deg selv? Din evne til å vite hva du vil og ikke vil? Da er denne for deg. Jeg møter så mange som har det sånn. Du innser hvordan du har vært med på å skape en makt-ubalanse i relasjoner, og vil legge om kursen så kjapt som mulig. I iveren etter å legge om fortviler du over hvor vanskelig det er å få kontakt med det indre kompasset ditt. Den pålitelige veiviseren som du vil leve etter. Er den der?!?!

La meg først si at ditt sanne Nei og Ja lever i beste velgående. Du har ikke ødelagt noen ting. Det er helt intakt, jeg lover. 

Så, hva er det indre kompasset egentlig?

Ditt indre kompass forteller deg hva du vil og ikke vil. Det er der ditt sanne JA og NEI kommer fra. Det snakker til deg med signaler som du kan kjenne, med følelser, kroppslige fornemmelser, bilder eller klare innsikter. 

Ditt sanne NEI er den udramatiske, ofte subtile følelsen av at noe skurrer, av at du vil rygge, av at noe trekker seg tilbake eller sammen i kroppen din. Hvis du har neglisjert disse tydelige og umiddelbare signalene lenge, kan det være vanskelig å kjenne det før du har gått laaaangt forbi det. Du har blitt vant til å ikke lytte, fordi du har vært opptatt med å tenke og å scanne omgivelsene i steden. Når du ikke lytter oppmerksomt innover, er det litt som å ha dårlig hørsel. Du trenger høyere alarmklokker for å høre. Kanskje er det at du blir du kjempesint, fortvilet eller så frustrert at det går over i håpløshet og skam. Og situasjonen du er i virker altfor satt til at du kan komme deg ut? Dette kan du reversere.

 Ditt sanne JA er alt det du føler inspirasjon og lyst til, alt det du tar initiativ til og forfølger. Ditt sanne ja er også den aksepten du har for deg selv og hva du enn opplever.

De henger sammen...

Hvis du har lært deg å overse det sanne NEI’et i lang tid kan det være vanskelig å vite hva du vil også. Både fordi du ikke kjenner etter så godt, men også fordi du er vant til å være i situasjoner der du lar ting fortsette selv om du egentlig ikke vil det lenger. Da er du grunnleggende utrygg, fordi du har forlatt den rollen som handler om å passe på deg selv. Alt det du er (nervesystem, muskulatur, pust, kroppsholdning, tanker og følelser) blir en refleksjon av det. Du er i sammentrekning, beredskap, biter tenna sammen og holder ut med overfladisk pust, anspent nakke, mellomgulv, bekkenbunn osv… Hele deg er i et helt annet modus enn når du føler på inspirasjon, lyst, glede, kreativitet. Fokus for oppmerksomheten er utover

Leve ut fra det indre kompasset

Å kjenne og bruke ditt sanne NEI og JA betyr å være seg selv fullt og helt i verden. Det kan være vanskelig å forestille seg at du vil bli istand til å ta plass som deg selv fullt og helt. Kanskje er det ukjent terreng, og virker både skummelt, diffust og fjernt. Men når du trer inn i den måten å være deg i verden, så vil det kjennes som å komme hjem.

Så, om du ikke hører din indre stemme så tydelig nå, ikke fortvil. Den er der, kontakten er bare litt rusten, og du kan finne den igjen. Som alt annet er det bare litt øving hver dag som skal til. 

Så hva kan du gjøre? 

Det finnes mange veier inn igjen. Det er ikke viktige hvilken måte du velger, men at du kommer i gang. Jeg anbefaler at du velger en måte som du føler deg mest mulig hjemme i, for da er sjansen størst for at du gjennomfører. Jeg har listet opp noen ulike måter her. 

Husk at det er ikke metoden som gjør underverker, men at du bruker den regelmessig. Gjerne hver dag over tid. Etterhvert blir det en vane som ikke koster deg noe. Det bare skjer helt seg selv, fordi det integreres inn i den måten du foretrekker å være i samspill med alt som skjer i livet.  

Yoga: Beveg deg på en måte som tar oppmerksomheten din til hva som skjer i kroppen. Yoga er supert, fordi det er lagt opp nettopp sånn. Det spiller ingen rolle hvilke bevegelser du gjør, så lenge du øver på å synkronisere pusten med bevegelsene, unngå speil og bare ser innover. 

Kroppsscanning: Det finnes mange varianter, men det de har til felles er at du lukker øynene og går gjennom ulike deler av kroppen med oppmerksomheten din. Oppgaven er å legge merke til hva du kan kjenne på veien. Det styrker din evne til å lytte innover, og merke signalene fra ditt indre kompass. 

Dagbok: NB! Her har det noe å si hva du skriver om. Når du skriver om dine egne følelser, og det du kjenner i kroppen, vil du forsterke verdien av den typen informasjon fra deg selv. Alt vi forsterker verdien av, blir til det underbevisstheten scanner etter. Den hviler aldri, og vil dermed jobbe for deg også når den bevisste delen av deg er opptatt med andre ting. 

Hvis du vil ha et ferdig opplegg med instruksjon og det hele, har jeg laget et til deg. Du kan finne det her: 

Vil du ha mer som dette? 

Motta inspirerende historier og nyttig input om intime relasjoner hver uke ved å melde deg på nyhetsbrevet mitt! 

Ingen SPAM så klart, og din kontaktinfo er trygg hos meg.